In toamna asta m-a izbit camaritul. Adica pregatirea camarii pentru iarna. De! Familie mare, cand eram numai noi doi … mai treaca-mearga, acum s-au schimbat datele problemei.
Am trecut peste faptul ca nu avem camara, nici balcon si am purces la treaba.

Pentru zacusca cu ghebe am folosit:
3kg ghebe
3kg ardei grasi
1kg ceapa
3 kg rosii
1/2kg morcov
700 ml ulei
sare, piper, foi de dafin

Migaloasa treaba, dar va asigur ca merita.
Totul a inceput cu cumparatul si curatatul ghebelor.

Apoi le-am fiert, cam 30-40 de minute, schimband apa de vreo 2-3 ori.

Le-am scurs, le-am clatit si a ramas doar o strecuratoare plina.

Apoi le-am tocat cu robotul de bucatarie si le-am calit in 300 ml de ulei.

Ardeii i-am copt, i-am curatat, tocat.

Rosiile le-am facut suc pe care l-am fiert separat cu o lingura cu sare si una cu zahar.

Morcovul si ceapa le-am tocat si pe ele la robot si apoi am purces la aruncat toate cele in oala mare: mai intai, ceapa, apoi morcovul, ghebele si ardeii.


Dupa vreo 2-3 ore de fiert la foc mic-mic, am adaugat si sucul de rosii.

A mai fiert vreo 1-2 ore si cand s-a ridicat uleiul deasupra am inchis focul. Am turnat-o fierbinte in borcane (sterilizate in cuptor) si le-am invelit bine in vreo doua paturi. Ce a ramas s-a mancat cu asa o viteza, ca nu am reusit sa mai fotografiez, dar va promit o poza cand desfac primul borcan.

P.S. Am desfacut un borcan si va ofer cu drag o felie de paine cu zacusca cu ghebe. Pofta buna!

Anunțuri