Iaca veni şi vremea cozonacului. Probă de foc pentru orice gospodină, aşa mi-a rămas întipărit în minte de copil. Am adunat ingredientele, mi-am suflecat mânecile, mi-am chemat ajutoarele şi am pornit la frământat. Am frământat 1kg de făină, cu gând că fac un cozonac, o babă (cozonac mic rotund) şi o pască. Dar socoteala de-acasă …..

1 kg făină
50 g drojdie
7 gălbenuşuri
150 g unt
50 ml ulei
250 g zahăr
500-600 ml lapte
coajă de lămâie, esenţă de rom, sare


Pentru umplutură: nucă, lapte, cacao, zahăr, rahat.

Făina am cernut-o într-un castron mare, laptele l-am fiert. Apoi am opărit câteva linguri de făină cu 250 ml lapte, iar când s-a răcorit am adăugat drojdia frecată cu o lingură de zahăr.

Acest amestec l-am lăsat la crescut cam 15 minute.

Între timp am frecat gălbenuşurile cu un praf de sare, zahărul, coaja de lămâie, esenţa de rom.

După ce a crescut plămada, am turnat-o în castronul cu făină, la fel şi galbenuşurile.

Şi a început frământatul, turnând din laptele rămas şi untul topit, nu înainte de a-mi chema ajutoarele.

La sfârşit am pus şi uleiul. Apoi am lăsat aluatul la crescut, acoperit cu un prosop, cam o oră.
Între timp am uns tăvile cu untură şi am pregătit umplutura. Pentru umplutură am amestecat nuca măcinată cu zahăr şi cacao şi am turnat deasupra lapte opărit.

Aluatul a crescut, tăvile sunt pregătite, începe aranjatul în tăvi. Aici slăbuţ cu pozele că ajutoarele plecaseră la plimbare.

În plan era un cozonac şi o babă (cozonacul mic rotund), plus o pască cu smantână. Dar a ieşit unul în plus.

I-am copt la 175 de grade, cam 35 de minute.

Mai am de lucru la cantitatea de umplutură (un cozonac  ieşit prea bogat, unul cu umplutura în părţi), la împărţitul în tăvi … cu alte cuvinte trebuie să fac mai des.

Anunțuri