1-019

Anul acesta m-am apucat de făcut pâine. O fi adevărată zicala că ce faci pe 1 ianuarie faci tot anul, că am făcut și pe 1 una.
Am încercat una cu făină neagră, urmează să mă mai joc cu procentele de făină. De data asta am folosit:
350 g făină albă
150 g făină neagră
1 pliculeț drojdie uscată
250 ml apă
2 – 3 linguri cu iaurt
2 – 3 linguri cu ulei
sare, 1 linguriță cu miere

Făină am amestecat-o cu drojdia uscată și am lăsat-o nițel să se odihnească până am încălzit apa, am amestecat-o cu mierea și sarea. Apoi le-am trântit pe toate în robotul de bucătărie și el a făcut toată treaba.

1-001
1-002
1-003

Apoi doar m-am jucat cu aluatul ca să-i dau forma unei bile.

1-006

După o oră de odihnă (a aluatului, nu a mea) arăta așa:

1-007

M-am jucat iar cu el, l-am întins cu mâinile într-o foaie pe care am răsucit-o cu grijă ca să iasă tot aerul. Am așezat pâinea în tavă (tava unsă cu untură) și am lăsat-o iar la crescut vreo 1/2 de oră.

1-009
1-011
1-013

Apoi am uns-o cu lapte și am băgat-o în cuptorul încins. 15 minute pe programul obișnuit, fără ventilație, 190 de grade C și încă 10-15 minute cu ventilație, tot 190 de grade C. Eu o încerc cu un băț de frigăruie.

Când am scos-o din tavă am învelit-o într-un ștergar și am așteptat cu nerăbdare momentul când putea fi tăiată. Iată:

1-0171-0201-022

Și cum a mers cu câteva jumeri crocante …

1-025

Anunțuri